a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Academie Informele Zorg

Namens al onze partners nodigen wij u bij deze uit voor de activiteiten die de komende maanden van start gaan. U kunt het programma bekijken via het online platform Academie Informele Zorg.
Hier kunt u zich ook heel gemakkelijk inschrijven voor een activiteit naar keuze. Na uw inschrijving ontvangt u een bevestiging per email.

Samen leven? Samen spreken!

Samen leven met anderen, we doen het op een hoge uitzondering na allemaal. En daarbij wordt heel wat afgepraat. Maar wist u dat praten meer is dan het uitspreken van woorden? Door te luisteren, te lachen, te zuchten, te fronsen, te mopperen, te mompelen zeggen we vaak veel meer. En zeggen we wel altijd wat we willen zeggen? En wordt onze boodschap begrepen zoals ze bedoeld is? Er komt heel wat bij kijken, bij dat praten. Tijdens twee bijeenkomsten leert u hoe u de juiste woorden gebruikt, hoe u rekening kunt houden met de situatie, hoe u respectvol met elkaar omgaat, hoe u elkaar in ieders waarde laat. Zo wordt samen praten de beste smeerolie voor uw contacten.

Help, het geheugen laat me in de steek!

Bent u wel eens vergeetachtig? Niets aan de hand. Het is lastig, het hoort bij het ouder worden, u bent beslist de enige niet. Er is iets aan te doen. En geheugentraining helpt daarbij. In groepsverband gaat u tijdens 2 bijeenkomsten op een leuke en ongedwongen manier aan de slag. Allereerst leert u hoe het geheugen werkt. Deze kennis is belangrijk wanneer u uw geheugen zo lang mogelijk en zo goed mogelijk wilt blijven gebruiken. Met de oefeningen die u leert en de tips die u krijgt, rekent u af met uw 'slechte' geheugen.

Een leuke verpakking, een fraaier cadeau

Een gekocht cadeautje wordt voor u ingepakt. Maar wat te doen wanneer u zelf het geschenk heeft gemaakt of wanneer het om een cadeau in de vorm van geld gaat? Met eenvoudige middelen kunt u zelf een mooie cadeaubox of envelop maken. U geeft dan niet één maar twee cadeautjes. Tijdens een workshop van twee uur leert u hoe u dat kunt doen. En vergeet u niet vooraf in de schoenendoos of lade te kijken waarin u kraaltjes, knopen, restjes stof, lintjes en wat al niet meer bewaart. Dat komt zeker van pas!

Eindelijk vrij! De bevrijding van Limburg

Tussen september 1944 en maart 1945 wordt Lim burg bevrijd na bijna 5 jaar onderdrukking, gruweldaden, Jodenvervolging en gebrek. Waarom liet de bevrijding zo lang op zich wachten? Hoe beleefde men in Limburg de oorlogsjaren tijdens de bezetting? De bevrijdingsfeesten en overwinningsroes duurden niet lang. Er moest gewerkt worden aan herstel, wederopbouw en duurzame vrede. En hoe zat het dan met Indië? Nog een aantal jaren was het soberheid troef. Wat merkten de burgers ervan? Wanneer bespeurde men vooruitgang? Welke rol speelde het tientje van Lieftinck? De welvaart, de mogelijkheden die we nu hebben zijn het resultaat van het harde werken van verschillende generaties. Ook die van u!

Schilderen: er schuilt een kunstenaar in u!

Onder leiding van onze veelgevraagde docente, Nelly van Bekkum, komen uw niet vermoede talenten tot leven. Er wordt gewerkt met verschillende technieken: acrylverven, collages maken, sjablonen of foto's als basis voor een tekening of schilderij. En daarbij wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden. Aan het eind van de cursus van vier bijeenkomsten heeft u enkele werkstukken als resultaat. Mooie schilderijtjes of tekeningenwaar u uw woonkamer mee verfraait of die kunnen dienen als een leuk cadeau.

Beleef het in een museum!

Samen een museum bezoeken is voor iedereen een unieke en boeiende ervaring. Veel musea organiseren tentoonstellingen over onderwerpen die te maken hebben met de historie van de stad. U gaat terug naar vroeger, proeft weer de sfeer van toen en ontdekt de geschiedenis van de stad. De geschiedenis die zo belangrijk is geweest voor de stad en haar bewoners. Dit aparte arrangement bestaat uit 3 bijeenkomsten. De conservator van het museum bezoekt u zorg- of dagbestedings- centrum en licht in zijn/haar verhaal een tipje van de sluier op van de tentoonstelling. Vervolgens brengt u een bezoek aan het museum waar de conservator een rondleiding geeft. tenslotte bezoekt een docente u met de herinneringskoffer. In deze koffer zitten voorwerpenwaarmee u samen herinneringen ophaalt. 

Muziek luisteren: een feest van herkenning

Luisteren naar muziek is een aangename tijdsbesteding. Wat denkt u van klassieke muziek of muziek uit de sixties en seventies? Maar, als u luistert naar muziek, hoort u dan ook wat u hoort? In deze cursus van vier bijeenkomsten leert u bewust te luisteren naar muziek. U leert te horen wat er gebeurt in een muziekstuk. U merkt op wat de muziek met u doet. U leert de melodie, het ritme, de harmonie, de voorkomende muziekinstrumenten te herkennen. U ontdekt de bedoeling van de componist. Maar vooral: u geniet van dit  muzikale feest van herkenning

U bent wat u eet! Tips voor een gezonde voeding

Lekker eten, het liefst in gezelschap van anderen, is heel belangrijk. Gezonde voeding helpt lichaam en geest in goede conditie te houden. Maar weet u wel wat er allemaal in uw voeding zit? En let u daarop wanneer u inkopen doet? En dan die enorme hoeveelheid producten die te koop is, hoe ziet u door de bomen het bos nog? Tijdens deze cursus legt gewichtsconsulente Ria Smeets uit waar u op kunt letten, ze geeft duizend-en-een tips en ze brengt haar voedingsadviezen in praktijk met een kleine proeverij.

De magie van het lezen

Verhalen onthullen hun geheimen wanneer ze gelezen worden. En lezen kent verschillende vormen: zelf lezen, vooreglezen worden. U kunt in uw uppie lezen, weggedoken in uw leunstoel. Ook kunt u lezen binnen een groep en praten over de gezamenlijk gelezen tekst. Deze groepsactiviteit is heel geschikt voor mensen die liever naar een verhaal of gedicht luisteren. Bij de keuze van de teksten houdt de docente rekening met de voorkeuren van de deelnemers. Ze werkt graag met teksten van Limburgse schrijvers. Toon Hermans is een van de favorieten.

Ken je plekje: uw stad of dorp vroeger en nu

Hoe goed kennen we dorp of stad waar we wonen? En wat weten we nog van haar geschiedenis, van de dingen en mensen die haar gemaakt hebben tot wat ze nu is? Medewerkers van heemkunde- en streekmusea weten er heel veel van en willen deze kennis graag doorgeven aan anderen. Tijdens vier boeiende presentaties leert u uw stad of dorp opnieuw kennen. En wie weet kunt u zelf belangrijke, nog onbekende informatie toevoegen.

Aandachtig leven: leven met aandacht voor uzelf

Met aandacht ademen, met aandacht eten, met aandacht bewegen; de dingen met aandacht doen maakt uw leven mooier. Vroeg of laat zijn we allemaal wel eens angstig, piekeren we en zien we het even niet meer zitten. We krijgen te maken met verlies en rouw en het verdriet dat daarbij komt. Blijf er niet mee rondlopen als u het moeilijk heeft. Aandachttraining kan uitkomst bieden. U leert hoe u dingen die moeilijk en onaangenaam zijn kunt accepteren. Door meer aandacht te hebben voor de dingen die u bezighouden kunt u zich beter concentreren, u kunt zich gemakkelijker ontspannen en uw geest wordt rustiger.

De betovering van vilt

Speelplezier met wol, een natuurlijk materiaal, water en zeep. Onder uw handen, met uw eigen creativiteit, ziet u al werkende, iets moois als verrassing tevoorschijn komen. En vervolgens samen genieten van ieders unieke creatie. Bloemen, dieren, bomen, sieraden, slofjes, kerstfiguren; enkele voorbeelden van de betovering van vilt.

Maak uw eigen bloemstukje

Bloemen en planten fleuren het huis op. Ze maken het binnenshuis gezellig met hun geur en hun kleur. U zelf wordt er vrolijker van. U geniet er nog meer van wanneer u er zelf een maakt. Die kans krijgt u tijdens een workshop van twee uur. Onder leiding van Petra Eijssen van Bloemsierkunst Petra Eijssen maakt u zelf een bloemstukje passend bij het seizoen. Een bloemstukje waarin u uw creativiteit kwijt kunt en waar u enkele weken plezier van heeft. Wie wil dat nou niet?

Van kraal tot sieraad

Zelf een sieraad maken van kralen; een ketting of armband waarmee u uw kleding, voor de feestdagen bijvoorbeeld,  helemaal afmaakt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht u van een ketting  als versiering voor uw kerstboom, het kerststukje dat u van plan bent zelf te maken of voor uw Carnavalsoutfit? En weet u nog niet welk cadeautje u voor iemand moet bedenken. Deze workshops brengen uitkomst. Wat u allemaal kunt doen met kralen ontdekt u tijdens de workshops. de docente  leert u stap voor stap hoe u een ketting, armband of ander sieraad kunt maken.

Senioren Programma

Samen leuke dingen doen is voor iedereen belangrijk. Lichaam en geest blijven er fit bij. De activiteiten in deze brochure zijn bedoeld voor bewoners van zorgcentra en aanleunwoningen, voor bezoekers van dagbestedings- en wijkcentra. Onder leiding van enthousiaste docenten werkt u aan uw talenten, leert u  nieuwe dingen en ontmoet u andere mensen. De korte beschrijvingen helpen u een keuze te maken. Uw dagbestedingscoach kan u er nog meer over vertellen. Zo werkt u actief aan een leuke en leerzame daginvulling. En wat dacht u ervan een activiteit cadeau te geven aan een goede kennis of vriendin? Wij verwelkomen u graag tijdens onze activiteiten!

Wilt u meer informatie over de activiteiten of wilt u activiteiten afnemen, dan kunt u contact opnemen met  Ine van den Elsen.
U kunt haar bereiken op: +31 (0)6-37435368 of via de mail op elsenvan1 (at) kpnmail.nl