a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Driedaagse cultuurreis naar Parijs

In samenwerking met C & O Travel hebben we voor twee nachten kamers gereserveerd in het NOVOTEL in de wijk MONTPARNASSE (14e arrondissement).

Vrijdag 30 november
Na aankomst in het hotel kunt u de bijzondere wijk Montparnasse verkennen.
Montparnasse en Saint Germain waren ooit symbolisch voor de intelligentsia en de artistieke gemeenschap van Parijs. Ofschoon die dagen voorgoed voorbij zijn kunt u er de sfeer van vroeger nog goed proeven.
Er zijn zovéél bezienswaardigheden op Montparnasse en Saint Germain te bewonderen dat u tijd te kort zult komen! Onderstaand volgt een kleine opsomming:
* Het CIMETIÈRE DU MONTPARNASSE waar vele beroemdheden zijn begraven zoals in willekeurige volgorde: Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Guy de Maupassant, Charles Baudelaire, Serge Gainsbourg, Michèle Morgan, Marguerite Duras, André Citroën en Constantin Brancusi van wie ook enkele beeldhouwwerken zijn te zien, waaronder de beroemde KUS.
* In het MUSÉE BOURDELLE en het MUSÉE ZADKINE kunt u de permanente collectie gratis bewonderen.
* Sinds juni van dit jaar is het atelier van GIACOMETTI geopend.
* FONDATION CARTIER ontworpen door architect Jean Nouvel.
* TOUR MONTPARTNASSE: de bovenste verdieping (58e) bezit een panoramisch restaurant en een terras met een schitterend uitzicht over Parijs.
* OBSERVATOIRE DE PARIS.
* In het MUSÉE DU LUXEMBOURG is een tijdelijke tentoonstelling van het werk van ALPHONSE MUCHA.
* Een wandeling door de JARDIN DU LUXEMBOURG, het 24 ha grote park.
* In de EGLISE SAINT GERMAIN-DES-PRÉS rust de as van de filosoof René Descartes.
* De SAINT SULPICE, een grandioos bouwwerk. Het mooiste van de St. Sulpice is Delacroix’ decoratie van de Chapelle des St. Anges waar hij een jaar aan werkte.
Er is dus voor elk wat wils in Montparnasse en Saint Germain. 

Zaterdag 1 december
Vandaag beginnen we met een drie uur durende (optionele) wandeling door de zeer bekende PASSAGES onder leiding van een Nederlands sprekende gids. We starten bij het Palais Royal. Einde 18e en begin 19e eeuw werden in Parijs rond de Grands Boulevards passages en galeries aangelegd die het winkelend publiek moesten beschermen tegen de modder en het vuil dat door het verkeer werd veroorzaakt. Decennia lang werden deze shopping mails (??) avant la lettre verwaarloosd. In de afgelopen jaren zijn er van de 100 passages nog zo’n 20 over die inmiddels zijn gerestaureerd.
Na deze interessante rondleiding blijft er voldoende tijd over om deze dag verder naar eigen inzicht in te vullen. De bus brengt ons op een nader te bepalen tijdstip weer terug naar het hotel in Montparnasse.

Zondag 2 december
Zoals inmiddels traditie bij VU Maasland plannen we de excursie naar Parijs zodanig dat er de eerste zondag van de maand invalt. Op deze dag zijn namelijk alle staatsmusea gratis toegankelijk.
Om de ergste drukte te vermijden gaan we dan ook al vroeg op pad. De bus zal ons bij enkele musea afzetten.
Tijdens de voorbereiding van deze excursie was de agenda van de tijdelijke exposities nog niet in alle musea bekend, wel in de hierna genoemde musea.

* In het Musée d’Orsay zijn twee tijdelijke exposities: PICASSO. BLEU ET ROSE (Deze periode is bijzonder bepalend geweest voor de ontwikkeling van de kunstenaar) en RENOIR, PÈRE ET FILS ……..et CINÉMA.
* In het CENTRE POMPIDOU is een tijdelijke tentoonstelling met als titel LE CUBISME.
* In de ORANGERIE is de bijzondere expositie van het oeuvre van Paula Reno. Deze magisch realistische schilderes werd geboren in Lissabon waar zich het Paula Reno museum bevindt. In Engeland en Portugal werd ze onderscheiden met eretitels.
* Het MUSÉE QUAI BRANLY. Dit spraakmakende etnografische museum, ontworpen door Jean Nouvel, heeft een buitenmuur van 200 meter lang en 12 meter hoog en is volledig begroeid met planten
* HET MUSÉE D’ART MODERNE DE LA VILLE DE PARIS is het hele jaar door gratis toegankelijk.
Om 16.30 uur vertrekken we weer huiswaarts.

Reisinfo en Kosten

  • Busreis inclusief twee overnachtingen met ontbijtbuffet in Novotel Centre Gare Montparnasse, inclusief  1 voorbereidende lezing, € 230,00 per persoon.
  • Toeslag éénpersoonskamer € 108,00
  • Bij bovenvermelde prijs is niet inbegrepen: de wandeling door de Passages onder leiding van een Nederlandse sprekende gids € 7,50

Opstaproute:
06.50 uur: Stein/Urmond, Carpoolplaats Van Der Valk
07.15 uur: Heerlen, parkeerplaats tegenover kerk Heerlerbaan
07.40 uur: Maastricht, parkeerplaats de Geusselt

Aanmelden voor de driedaagse cultuurreis: C & O Travel, telefonisch 045-5327711 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ter voorbereiding op deze excursie organiseert VU Maasland een viertal lezingen door Wouter van Romondt op de locatie Heerlen en wel op de woensdagen 7, 14, 21 en 28 november: vanaf 14.00 uur. 

7 november: Paula Rego
14 november: Kunst uit het jaar 1900
21 november: Amadeo Modgiani
28 november: Alberto Giacometti

VU Maasland, locatie: Carbon6, Kloosterweg 1, Heerlen
Entree: Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 046-4236520.
Gratis parkeren.