a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Doornik, Lille En Louvre Lens: 3 culturele pareltjes

Jacobs Reizen en VU Maasland presenteren een hernieuwde 2-daagse cultuurtrip, een verrassende combinatie waarbij kunst en architectuur hand in hand gaan.

Doornik: Onze Lieve Vrouwen kathedraal met 5 torens
Doornik (Tournai) is een stad gelegen in Wallonië en is één van de oudste, door de Romeinen gestichte steden van België. In de middeleeuwen bloeide de lakenhandel en -industrie en dat zorgde voor welvaart in de stad met prachtige overblijfselen: het Belfort, de Grote Markt met Lakenhal en de imposante Onze Lieve Vrouwen Kathedraal met vijf hoge torens die al van ver te bespeuren zijn. Bovendien is het Museum voor Schone Kunsten een ontwerp van de beroemde Victor Horta. Het museum in schildpadvorm (!) werd geopend in 1928 maar met de ontwerpen uit 1907 was het zijn tijd ver vooruit. Kortom, een stadje dat er mag zijn en dat wij u (met gids) laten ontdekken. Om daarna door te rijden naar LILLE waar u vandaag dineert en overnacht in Novotel Lilles Centre Grand Place.
De volgende ochtend is er een rondrit met gids door Lille (Parijs van het noorden) en in de middag bewondert u de vaste kunstcollectie in het Louvre Lens, dat dit jaar alweer haar eerste lustrum viert!

Vrijdag 12 oktober: Vanuit uw opstapplaats brengen wij u naar DOORNIK. Hier aangekomen neemt een NL-gids u mee langs de mooiste bezienswaardigheden. Geniet o.a. van het karakteristieke Belfort uit de 12e eeuw, het Rode Fort, het stadhuis (voormalig abdijpaleis) én de “Nôtre-Dame” van Doornik ofwel de Onze Lieve Vrouwen kathedraal vol gotische details. Met een Romaans 3-beukig schip, een schilderij van Peter Paul Rubens en heel bijzonder is de reliekschrijn van Nicolaas van Verdun. Dit prachtige werk behoort tot ‘de zeven wonderen van België’. Ook krijgt u toegang tot de Schatkamer die prestigieuze edelsmeedkunst vanaf de 12e eeuw herbergt, een wandtapijt en de mantel van Karel V, beide uit de 15e eeuw.
Dan is er vrije (lunch)tijd en vanmiddag bezoekt u Horta’s Museum voor Schone Kunsten. U vindt hier o.a. een rijke collectie moderne kunstwerken van de Brusselse mecenas Henri van Cutsem. En, de enige twee in België tentoongestelde werken van MANET zijn hier te bezichtigen.
Tegen de avond rijden we door naar LILLE waar u incheckt in Novotel Lilles Centre Grand Place om aansluitend aan tafel te gaan voor het diner.
Louvre Lens

Zaterdag 13 oktober: Ontbijten, uitchecken en dan om 09.00 uur per bus op rondrit door mooi Lille, winkelstad met talrijke kleine straatjes. Een gids vertelt u alle details over o.a. Place du Général de Gaulle, prachtig plein omzoomd door schitterende bouwwerken waaronder de beurs en de schitterende fontein La Colonne de la Déesse. U ziet Hospice de la Comtesse in het oude stadsdeel, de citadel, het Palais des Beaux Arts, Kathedraal Notre Dame de la Treille, het ultamoderne TGV station Euralille (Remco Koolhaas) en u hoort dat Charles de Gaulle in Lille geboren is. Aansluitend enige vrije tijd en om 13.30 uur vertrek naar Lens (45 km)voor een bezoek aan het unieke LOUVRE LENS. Hier aangekomen heeft u tot 16.30 uur de tijd om u te verbazen over het bouwwerk en vaste kunstcollectie van dit bijzondere museum. (Optioneel ad € 10 is eventueel de dan tentoongestelde wisseltentoonstelling te bezoeken). Het gebouw moet u zien als een vleugel van het Louvre maar dan buiten Parijs. De architecten zijn de Japanners Ryue Nishizawa en Kazuyo Sejima. Zij kozen voor een formatie van 5 lage gebouwen, vervaardigd uit licht golvend aluminium en glas waarbij de rol van het licht heel belangrijk is. Dankzij meerdere exposities die tegelijkertijd plaatsvinden, wordt de bezoeker een grote diversiteit aan ervaringen geboden. Het is een volwaardig museum met een rijke collectie uit de Franse hoofdstad. Om 16.30 uur begint de terugreis naar uw opstapplaats in Limburg.

Reisinfo
Datum: vrijdag & zaterdag 12 & 13 oktober 2018
Prijs: € 165,- p.p. toeslag 1-pk € 40,- p.p.
Inclusief: vervoer per luxe touringcar, reisbegeleiding door Ria Freijser, bezoek aan en rondleiding met gids in Doornik, entree schatkamer kathedraal, entree Museum voor Schone Kunsten, 1 overnachting in 4* Novotel Lille Centre Grand Place, 1 x diner, 1x ontbijt, rondrit met gids door Lille, entree museum Louvre Lens en gratis lezing.
Na reservering volgt in augustus de bevestiging en het verzoek tot betaling.
Exclusief: hoteltax ad € 2,50 p.p. ter plekke te voldoen, reserveringskosten € 5,- en calamiteitenfonds € 2,50 per boekingsformulier en eventuele verzekeringen
Opstapplaatsen: Venlo, Roermond, Urmond, Maastricht, Heerlen tussen 08.00 en 09.00 uur
Reserveren: van maandag t/m donderdag van 09.30 – 16.00 uur telefonisch bij Jacobs Reizen in Beek 046-7501422 of stuur een mail met uw gegevens en opstapplaats naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lezing: Ter voorbereiding op de 2-daagse reis naar Doornik (Tournai) Lille Lens en Louvre Lens