omslag

Organisatie

 • Bestuur

  mr. Ed Meijer - Voorzitter

  Ed Schaeken - Penningmeester

  Mirjam Janssen - Secretaris

  Bert Bartholomeus - Bestuurslid

 • Medewerkers

  Piet Dizij - Algemeen Directeur a.i.

  Annelies Breuls - Administratief medewerker

  Liesbeth Voncken - Administratief medewerker

  Hans Tubée - Coördinator Zorgcentra

  Mieke Pepels - Coördinator Zorgcentra

  Peter Hamers - Onderhoud Website

 • Docenten Algemene Vorming

  Elly van de Haar

  Elly Moonen

  Elly is met bridge opgegroeid en groot geworden, geeft al meer dan 25 jaar hierin les. Zij volgde de opleiding bridgedocent van de Nederlandse Bridge Bond en voert bij de Volksuniversiteit sinds jaren haar vak begenadigd uit.


  Henny Visser

  Henny Visser

  Henny behaalde haar diploma docent yoga in 2002 in Sittard bij Yoga Opleidingen Limburg en in 2005 het certificaat kinder- en tieneryoga. Zij heeft ervaring opgedaan bij meerdere yogacentra.


  Saskia van Eijnatten

  Saskia van Eijnatten

  Professional Organizer bij Orden Je Leven

 • Docenten Cultuur

   

   


  Luc Laudy

  Luc Laudy

  Luc is als een vis in het water in de wereld van het onderwijs. Als onderwijskundige is hij jarenlang aan de faculteit Educatie van Fontys Hogescholen Sittard/Tilburg en later aan de opleiding Tehatex aan de ABKM te Maastricht werkzaam geweest waar hij tevens was belast met de organisatie en begeleiding van kunstexcursies naar Italië. Zijn liefde voor kunst en cultuur houdt hem al meer dan dertig jaar in de greep.
  Als docent Handvaardigheid heeft hij ervaring opgedaan bij MDGO/MSPO, een van de voorlopers van Leeuwenborgh Opleidingen.


   Evert van Acker

  Evert van Acker

  Zeeuws-Vlaming; docent economie en geschiedenis; schapenhouder; geeft op bevlogen wijze avondcursussen Limburgse geschiedenis en kent alle Maastrichtse gevelstenen.


  Jaques Dohmen

  Jacques Dohmen

  Jacques is elektrotechnicus en was verantwoordelijk voor het kwaliteits systeem bij een Elektro-medisch bedrijf. Sinds enkele jaren is hij gepensioneerd. Hij loopt al vele jaren met ons mee, sinds 2006 als begeleider van de wandelingen en daarnaast leidt hij de activiteiten van de voorwandelgroep in goede banen. Zou u een wandeling weten die de moeite waard is om in de cursus opgenomen te worden dan is Jacques uw aanspreekpartner.


   Marion Brand

  Marion Brand

  Marion is sinds enige tijd met pensioen na 46 jaar met plezier in het onderwijs te hebben gewerkt. Aanvankelijk als docent voor moeilijk lerende kinderen, later op het Stella Maris College in Meerssen als docent kunstvakken. Zij volgde de cursus landschapsgids en behaalde afgelopen jaar haar diploma, geniet van buiten zijn, de natuur en dieren en houdt van wandelen en fietsen. Is geïnteresseerd in geschiedenis en kunst en begeleidt onze cultuurhistorische wandelingen met groot enthousiasme.


  Hans Lansink

  Hans Lansink

  Na 35 jaar gewerkt te hebben met zorgleerlingen in het VMBO, als mentor, docent en Remedial Teacher ben ik in 2013 met prepensioen gegaan.
  In 2012 ben ik geslaagd als landschapsgids.
  Ik ben geïnteresseerd in natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en kunst en volg daarom regelmatig cursussen in deze vakgebieden. De laatste jaren heb ik cursussen Limburgse geschiedenis gevolgd aan de VU Maasland in Geleen o.l.v.Evert van Acker. Momenteel ben ik in opleiding als gids voor de vuursteenmijn van Rijckholt.
  Mijn hobby’s zijn: lezen, puzzelen, theaterbezoek en culturele vakanties.


   Joost Claassens

  Joost Claassens

  Joost Claassens heeft na een werktuigbouwkundige opleiding bij industriële bedrijven in de Logistiek en ICT gewerkt, en is na zijn pre-pensionering bij Koninklijke Mosa in Maastricht in 2011 enthousiast wandelaar bij de VU Cultuurhistorische Wandelingen geworden. Vanaf 2017 is hij zelf als gids actief. Een brede belangstelling voor geschiedenis, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog en de invloed van de mens op het cultuurlandschap. Altijd gewapend met een camera, en bij iedere wandeling zingt hij een toepasselijk lied!


   Lammert van Neervoort

  lammert

  Inmiddels gepensioneerd nadat hij vele jaren werkzaam was in een chemisch laboratorium. Zijn belangstelling voor geschiedenis en groen komt terug bij deze wandelingen.
  Zijn specialiteiten zijn Vergeten Groenten en Bokkenrijders.


  Peter Frencken

  Docent muziek

 • Docenten Creatief

  Anne Barneveld

  Anne Barneveld

  Behaalde in 1982 het diploma Monumentale Vormgeving aan de toenmalige Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten, nu Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Vanaf dat moment heeft zij overal in het land niet alleen ononderbroken deelgenomen aan groepsexposities maar ook vele solo-exposities mogen samenstellen. Sinds 2003 geeft twee ochtenden per week schilderles aan volwassenen bij Trajekt in Maastricht. Anne Barneveld is haar lyrisch abstracte schilderstrant altijd trouw gebleven maar heeft die, in de 34 jaar dat ze schildert, verrijkt in kleur en vorm. Haar ervaring heeft haar er gaandeweg toe gebracht op een meer vrijmoedige en meer subtiele manier te werk te gaan, zowel in grote als in kleine formaten. Zij heeft behoefte om vorm en uitdrukking te geven aan haar eigen wereld, een binnenwereld, die nauwelijk wordt beïnvloed door wat natuur en dagelijks leven aan beelden hebben te bieden. De voorstellingen ontstaan als in een droom maar blijven grotendeels abstract, als een spel van kleuren en vlakken. Wat zich aandient als chaos brengt Anne Barneveld tot een ordening van harmonie, spanning en verrassing. Kenmerkend en opmerkelijk is dat haar werk altijd een positief levensbeeld uitstraalt.
  Website: http://anne-barneveld.weebly.com/


  Mady Bollen

  M.Bollen

  Volgt haar passie voor artistieke expressie van schilderkunst sinds haar jeugd. Zowel de liefde voor het aquarelleren als het acryleren van geabstraheerde landschappen, bloemen, stillevens, model en abstracte thema’s genieten haar volle aandacht. Schilderen is voor haar spelen met sterke kleurkracht en contrast, vol beweging en energie met een groot oog voor schoonheid en harmonie. In de loop der jaren kreeg zij artistieke begeleiding en volgde zij meerdere workshops o.a. aan het Aquarelinstituut van België te Mol.


  Arno Sijben

  Arno Sijben

  (1968) studeerde af aan de Autonome afdeling van de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht, Hogeschool Zuyd waar hij vervolgens aan de docentenopleiding de opleiding Bachelor in Fine Art Education afrondde. Arno Sijben is actief betrokken bij de kunstcommissie van Atrium MC Parkstad en geeft incidenteel rondleidingen als museumdocent bij Schunck ('het Glaspaleis') te Heerlen. In bijna al zijn werk is vergankelijkheid een thema dat onderhuids aanwezig is, de symboliek van iets moois dat dreigt te verdwijnen. Een sfeer van mystiek en melancholie, die nieuwsgierigheid bij de beschouwer oproept. Toch is het verwerken van dit thema niet de eerste prioriteit van Sijben. Soms kiest hij heel duidelijk de thematiek als begin, soms wordt deze thematiek in een veel later stadium aan het werk toegevoegd en gaat het in eerste instantie meer over het materiaal. Het uitgangspunt is bij elke serie vaak hetzelfde. Hij bouwt zijn werk op aan de hand van beeldmateriaal: gevonden foto’s uit glossy’s, krantenknipsels, zelfgemaakte foto’s en zelfgemaakte schetsen. In sommige series vervormt Sijben dit beeldmateriaal middels de computer, waardoor het werk tussen abstractie en figuratie balanceert. In andere series is deze vervorming minder aanwezig, het werk oogt hierdoor meer figuratief.
  Website: http://www.arnosijben.nl


  Henk Tummers

   Henk Tummers

  Bekwaamde zich in de tachtiger jaren tot keramist bij de ABK Maastricht. Aanvankelijk als docent verbonden aan het Creatief Centrum in Geleen is hij sinds 1999 werkzaam bij de Volksuniversiteit. Als keramist heeft hij de Raku techniek tot zijn specialisme gemaakt.


  Wilma Pustjens

  wilma pustjens

  Volgde de eerstegraads lerarenopleiding tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis aan de toenmalige Stadsacademie (Academie Beeldende Kunsten Maastricht) te Maastricht. Zij heeft als docente tekenen-schilderen en kunstgeschiedenis gewerkt aan de Vrije Academie te Venlo en is geruime tijd werkzaam als beeldend kunstenaar.
  Website: http://wilmapustjens.nl


   


   

 • Docenten Talen

  Heidi Albrecht

  Heidi Albrecht

  Heidi bracht haar kinderjaren door in Peru. Haar middelbare schoolopleiding volgde zij in USA, Frankrijk en Zwitserland. Zij studeerde in de Franse letterkunde af aan de universiteit van Grenoble en behaalde haar MA in toegepaste taalwetenschappen. Zij heeft jarenlang ervaring in het geven van Spaanse en Franse les aan volwassenen.


   

  Joke Kreijn

  Joke Kreijn

  Joke heeft haar sporen verdiend als docente Frans bij ROC Leeuwenborgh Opleidingen. Sinds vele jaren werkzaam bij de Volksuniversiteit weet zij niet alleen haar kennis van maar ook haar liefde voor de Franse taal over te brengen op haar cursisten van wie velen al jarenlang haar lessen trouw volgen.


  Concha Puche Ortega 

  Concha Puche Ortega

  Concha is afkomstig uit Spanje waar zij aan de Escuela Oficial de Idiomas en Albacete de Engelse en Franse taal bestudeerde. Na afronding van deze studie woonde en werkte zij een jaar in Italië en organiseerde daar taalcursussen voor studenten Spaanse taal. Sinds 2006 woont zij in Nederland waar zij met veel plezier les geeft in haar moedertaal.


  Didier Rieder

  Didier Rieder

  Didier is geboren in Nice maar groeide op in Rome en Genua. In Milaan en Utrecht volgde hij de opleiding voor tolk-vertaler. Als near-native speaker geeft hij al meer dan 10 jaar op verschillende niveaus les.


  Drs.Tatjana Sokolowskaja

  Tatjana Sokolowskaja

  Werd in Moskou (Rusland) geboren. Na haar studie aan de Universiteit Moskou, faculteit Vreemde talen, heeft zij als tolk-vertaler en als docente Russisch en Duits gewerkt. Sinds 1994 is zij in Limburg woonachtig. Als docente Russisch heeft zij ook hier veel ervaring opgedaan, o.a. aan de Hogeschool Maastricht en de Volksuniversiteit Maastricht. Momenteel werkt zij als beëdigd vertaler/tolk en geeft cursussen Russisch aan onderwijsinstellingen, voor bedrijven en particulieren.


  Anita Mühlegger

  Anita Mhlegger

  Anita is afkomstig uit het mooie Oostenrijk. Na een aantal jaren in verschillende Europese landen gewoond te hebben, kwam ze in 2008 met haar Maastrichtse vriend naar Maastricht. Haar interesse in de Duitse taal en het geven van lessen waren redenen om de opleiding tot Docente Duits te volgen en in 2015 af te ronden. Ze heeft twee kinderen, welke dagelijks op een spelende manier Duits leren.


  Paloma Bergsma 

  Paloma Bergsma

  Paloma is geboren in Valladolid (Spanje). Zij heeft in Spanje op de Universiteit van Bilbao  “Auxiliar de Empresa” (Bedrijfseconomie) en in Tilburg de lerarenopleiding Spaans gevolgd. Daarnaast heeft zij nog verschillende cursussen en master cursussen gedaan. Zij heeft veel ervaring in het doceren van Spaans. Tegenwoordig is ze docente Spaans op Eijkhagen (Charlemagne College) in Landgraaf. Sinds midden jaren ’90 doceert ze Spaans op de Volksuniversiteit in Heerlen en is officieel examinator van het Instituto Cervantes van het diploma DELE (Spaans als tweede taal) op alle niveaus.


  Hans Tubée

  hans tubee

  Mijn naam is Hans Tubée, getrouwd en wij hebben drie zonen. Ik begon veertig jaar geleden als onderwijzer in Hoensbroek, vanaf die tijd werkte ik vrijwel onafgebroken in het onderwijs totdat ik in 2015 deels werd afgekeurd. Sinds 2015 werk ik als administratief medewerker op een basisschool. Daarnaast werkte ik bijna twee jaar als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en sinds medio juli geef ik bijles. Ik verheug me erop aan u Nederlandse les te geven.