a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Nederland

Lezing door Wouter van Romondt
Lezingencyclus over verrassend Nederland.
Heerlen woensdag om 14.00 uur   
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1,
Prijs lezingcyclus  € 30,00    

WANDELINGEN DOOR AMSTERDAM  – woensdag  07 maart 2018
Ons eigen land is nu onderwerp van deze mooie lezingencyclus. We beginnen met het verkennen van de magische kunststad Amsterdam. Via allerlei wijken bekijken we de hoogtepunten van elke buurt. We beginnen met de Nieuwe Zijde met het Centraal Station van Pierre Cuypers, de beurs van Berlage, de Dam met het Paleis, het Nationaal Monument en Madame Tussaud. Dan gaan we naar de Grachtengordel met de verschillende fraaie grachten, het Leidse Plein, het Rembrandplein, museum Willet-Holthuysen, de Blauwbrug en de Magere Brug, de Munttoren. Dan naar het Museumkwartier met het Rijsmuseum van Cuypers, het Stedelijk Museum, het Van Goghmuseum en het Concertgebouw. Natuurlijk bekijken we ook de collecties. Verder gaan we naar de Hermitage in het verbouwde Oude Mannenhuis. Ook de Universiteitsbuurt mag niet ontbreken. Hier bewonderen we het Trippenhuis, de Zuiderkerk, het Rembrandthuis, de Stopera, de Mozes en Aaronkerk, het Joods Historisch Museum en de Schreierstoren. Via Oud Zuid verlaten we deze fascinerende stad.
 
HET HOLLANDS CLASSICISME – woensdag 14 maart 2018
Deze lezing onderzoekt de periode van de 17de eeuw die wij de Barok noemen.  Men wilde, in tegenstelling tot Rembrandt, open en helder schilderen. Men vond de inspiratie in de Hoog Renaissance en de beeldhouwkunst der Antieken. Alleen het “fraaie” en het naakt uit de natuur moest worden nagevolgd met gelijkmatige belichting en gedetailleerde uitvoering. De onderwerpen vond men in de Bijbel en de Geschiedenis. Deze Historieschilderkunst stond het hoogst in de hiërarchie. De schilders moesten de mens overtuigend kunnen uitbeelden maar ook het weergeven van landschappen, stillevens en interieurs kunnen beheersen. Voorloper was Hendrik Golzius met zijn manieristische naakten. Bekende kunstenaars uit de schildersscholen van Amsterdam, Haarlem en Utrecht zijn Caesar van Everdingen, Salomon en Jan de Bray, Gerard van Honthorst, Pieter de Grebber en Jan van Bronchorst. Behalve in de schilderkunst is er ook sprake van Hollands Classicisme in de architectuur. Bekende architecten Jacob van Campen en Pieter Post schiepen onder meer het Paleis op de Dam, het Mauritshuis, Paleis Noordeinde en het stadhuis van Maastricht.
 
DE SCHILDERSGROEP DE PLOEG – HET GRONINGS EXPRESSIONISME –  woensdag 21 maart  2018
In 1918 werd door Jan Wiegers, Jan Altink, Alida Pott en Simon Steenmeyer de “Groninger Kunstkring de Ploeg” opgericht. Zij wilden de Groningse kunstwereld “ontginnen”, en hierbij is een ploeg nodig. In 1921 keert Jan Wiegers terug uit Davos waar hij de Duitse expressionistische schilder Ernst Ludwig Kirchner had leren kennen. Typerend voor zijn werk waren scherpe kleurcontrasten, hoekige lijnen en impulsieve penseelvoering. Samen met nieuwe leden Johan Dijkstra, Hendrik Werkman en Jan Jordens veranderde het Gronings landschap, in de open lucht geschilderd, in een fel contrasterende kleurenpracht. Ook portretten en stillevens werden op deze manier geschilderd. In dezelfde periode ontwikkelden Ploegleden Wobbe Alkema en Jan van der Zee een eigen geometrisch abstracte stijl van het constructivisme. Daarnaast verschenen er diverse uitgaven van de schildersgroep met vernieuwende druksels van Hendrik Werkman.

€30.00
Code: HLE206
Aantal:

Italië

Lezing door Wouter van Romondt
Een lezingencyclus over het mooie Italië en zijn kunst.
Heerlen woensdag 28 maart , 4 en 11 april 2018 van 14.00 – 15.30 uur     
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, Heerlen
Prijs lezingencylcus:  € 30,00

WANDELINGEN DOOR ROME  – woensdag 28 maart
We beginnen met een wandeling door Rome. Allereerst bekijken we het klassieke Rome, de grote wereldmacht uit de oudheid. We zien de imposante tempelresten op het Forum Romanum, de triomfbogen en natuurlijk het befaamde Colosseum. Verder bekijken we een aantal prachtige musea met antieke schatten, schilderijen, beelden en mozaïeken. Daarnaast is er ook het religieuze Rome, de stad met de vier hoofdkerken: de Sint Pieter, San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore en de Sint Paulus buiten de muren. In Vaticaanstad bezoeken we de Vaticaanse Musea met de Stanze van Rafaël, de Sixtijnse Kapel en de vele zalen met antieke beelden, renaissance fresco’s en wandschilderingen. Na deze lezing wilt u dan ook nog maar een ding: morgen naar Rome, de eeuwige stad.

GIAN LORENZO BERNINI –  woensdag 4 april 201
Weer zo’n Italiaanse duizendpoot, schilder, architect en vooral beeldhouwer in de Romeinse Barok periode. Hij kon van marmer vlees maken, zo echt leken zij beelden. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor vier pausen namelijk Urbanus VIII, Innocentius X, Alexander VII en Clemens IX. Als architect werd hem de verbouwing van de Santa Bibiana toevertrouwd. Beroemd zijn zijn beeldhouwwerken voor Kardinaal Scipione Borghese: de David, Apollo en Daphne, Pluto en Proserpina en vele andere werken te bewonderen in de Galleria Borghese in Rome. In de Sint Pieter maakte hij het bronzen baldakijn boven het graf van Sint Petrus, het grafmonument voor paus Urbanus VIII en de troon van Petrus in de absis van de Sint Pieter. Verder ontwierp hij het plein voor de Sint Pieter evenals de colonnade versierd met vele beelden, de moederlijke armen van de kerk. Als we dan via de Engelenbrug, ook ontworpen door Bernini, op weg zijn naar zijn Vierstromenfontein op het Piazza Navona voor een lekkere cappuccino, verzuchten we diep onder de indruk: wat een kunstenaar.

DE EEUW VAN TITIAAN – woensdag 11 april 2018
Een lezing over de beroemde Venetiaanse kunstenaar, leerling van Gentile en Giovanni Bellini. Later ontmoette hij Giorgione van wie hij het meeste leerde zoals de zachte contouren, rustgevende composities en heldere kleuren. Hij werd bovendien snel beroemd als portretschilder, maker van fresco’s en prachtige naakten zoals de “Venus van Urbino”. In 1516 werd hij de officiële schilder van de Republiek Venetië. In deze periode schilderde hij de Tenhemelopneming van Maria in de Frari Kerk aldaar. In 1532 werd hij de hofschilder van keizer Karel V, die hem in de adelstand verhief. Op bezoek in Rome schilderde hij een fraai psychologisch portret van Paus Paulus III en zijn familie en bovendien de erotisch getinte Danae. Hij overleed op hoge leeftijd en werd begraven in de Frari Kerk. Hij was een ware Renaissance Prins der schilders.

€30.00
Code: HLE207
Aantal:

De ontwikkeling van de beeldhouwkunst

Lezing door Wouter van Romondt
Een lezingencyclus over de beeldhouwkunst.
Heerlen woensdag 18 april 2018 van 14.00 – 15.30 uur  
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, Heerlen
Prijs lezingencylcus:  € 30,00  

MENS IN BEELD I – woensdag 18 april 2018  –
Deze eerste middag vormt een inleiding. Misschien ontmoeten we bij de Klassieken oude dierbare vrienden of maken we juist kennis met onbekenden. We zien de ingetogen beelden van de Romaanse en Gotische periode en haar vele inspiraties en invloeden. We volgen de beeldhouwkunst via de herleving van de Klassieken: de Renaissance en het Maniërisme. Dan beleven we via de formele sculpturen een enorme sprong vooruit tot aan de nieuwe tijd met de meesterlijke Rodin en zijn leerlingen.

MENS IN BEELD II  – woensdag 25 april 2018
De meesters van de 20e  eeuw komen in beeld. Vanaf de Art Nouveau en de exotische invloeden van de Art Deco zien we een nieuwe vormentaal van de mensfiguur ontstaan. Bourdelle, Maillol en Brancusi vinden een plek. Via het Kubisme met Picasso en Zadkine is de mensfiguur uit de Klassieken vogelvrij geworden. Giacometti wijst de weg. Alles kan en alles mag. Tot grote schrik van de kunstwereld.
 
MENS IN BEELD III – woensdag 02 Mei  2018
Hoe zien kunstenaars vanaf de jaren 50 de mensfiguur ?  Op welke manieren en vooral in alle mogelijke materialen vinden we de menselijke figuur terug in de nieuwe en nieuwste tijd ? In de 21e eeuw is o.a. kunststof maar ook eigen bloed het materiaal van een zelfportret. Juist nu in het Postmodernisme komt de mensfiguur weer terug in de kunst. Nieuwe sterren als Gormley, Ron Mueck en Marc Quinn vullen de museumzalen en wij staan er verbijsterd en verfrissend naar te staren.

€30.00
Code: HLE208
Aantal:

Lezingen Multiculturaliteit

Radicalisering, botsing tussen culturen

Presentatie door de journalisten Johan van Beek en Claire van Dyck over radicalisering. Gaat het hierbij om een signaal of een botsing tussen culturen?

Volksuniversiteit Maasland Geleen – donderdag 15 maart 2018 19.30 – 21.30 uur

Deelname € 2,50

Samen leven met verschillen in geloof en religie

Presentatie door Bouchaib Saadane, voorzitter van de Marokkaanse moskee, over samenleven met verschillen in geloof en religie. 

Volksuniversiteit Maasland Geleen – donderdag 22 maart 2018 19.30 – 21.30 uur

Deelname € 2,50

Cultuurweekend Leeuwarden

Lezing – noordwaarts, een bezoek aan Leeuwarden en Workum

Deze lezing op woensdag 9 mei 2018 is een voorbereiding op de tweedaagse excursie naar Leeuwarden en Workum.

Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van 2018 heeft een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van haar stadgenoot MAURITS ESCHER. Het nieuwe Museum van schilderende lompenboer JOPIE HUISMAN is gelegen in Workum.

 

MAURITS ESCHER begon zijn loopbaan als kunstenaar met het vastleggen van prachtige Italiaanse landschappen in diverse grafische technieken. Tijdens zijn bezoek aan het Alhambra bij Granada in Spanje, ontdekte hij de wiskundig geconstrueerde decoratieve Mohammedaanse wandtegels. Hij was verkocht. Vanaf dat moment ging hij experimenteren met allerlei onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen, die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderden. Hij gebruikte bij voorkeur de houtsnede, houtgravure en de lithografie. In de lezing zullen verschillende fantastische voorbeelden worden getoond. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in brede kring erkenning als kunstenaar, vooral in de Verenigde Staten. En nu is hij wereldberoemd met een eigen Museum in Den Haag.

Het tweede deel van de lezing is gewijd aan JOPIE HUISMAN, de autodidactische handelaar in lompen en metalen die zich ontwikkelde tot een fantastische fijnschilder.

Hij had een sterke voorkeur voor afgetobde, smerige, verstelde kledingstukken, oude afgeleefde schoenen, vodden, oude poppen enz. Hij schilderde in warme monochrome tinten. Zijn gehele oeuvre toont een grote eenzaamheid en verlatenheid. Tijdens de lezing kunt u kennismaken met een wonderlijke, bijzondere man en tevens een kunstenaar met een boeiend verleden.

Datum lezing woensdag 9 mei 2018 om 14.00 uur

Locatie: Carbon 6 (voormalig CBS-gebouw) Kloosterweg 1, Heerlen

Gratis parkeren

Entree: € 7,50

Cultuur weekend Zutphen en Deventer

Lezing ter voorbereiding op een cultureel weekend in Gorssel en Ruurlo

Op 5 maart 2018 geeft Wouter van Romondt een lezing ter voorbereiding op het bezoek aan Museum More in Gorssel en het Kasteel Ruurlo in Ruurlo in de provincie Gelderland.

In deze lezing wordt aandacht besteed aan de tijdelijke tentoonstelling “ DE SERENE BLIK” in Museum More en aan de vaste collectie CAREL WILLINK in kasteel Ruurlo. Daarna zal de lezing vooral ingaan op het bijzondere werk van Carel Willink.

DE SERENE BLIK, een nieuwe tentoonstelling van 4 realistische Nederlandse kunstenaars,

te weten FLORIS VERSTER, JAN MANKES, DICK KET en HENK HELMANTEL.
De hele tentoonstelling ademt een sfeer van serene roerloosheid en verstilling. Zij dirigeren onze blik naar een mysterieuze wereld, waarin zij het gewone, het alledaagse, uittillen boven de werkelijkheid.

FLORIS VERSTER introduceerde met zijn zeer nauwkeurig geschilderde stillevens het moderne stilleven in de Nederlandse kunst.

JAN MANKES werd geïnspireerd door Holbein en Vermeer met zijn ingetogen, roerloze, haast doorschijnende werken met hun dromerige atmosfeer.

DICK KET kiest in zijn neorealistische werken voor een vervreemdend perspectief, van schuin bovenaf met een kubistische vlakverdeling.

HENK HELMANTEL,schildert sobere stillevens, vol devotie, met grote technische beheersing en architectonische ordening.

Tenslotte in de lezing aandacht voor het prachtig gelegen KASTEEL RUURLO, vanaf de 15e eeuw in handen van een adellijke familie en in 2013 gekocht door Hans Melchers. Deze liet het kasteel en landgoed grondig restaureren. Opening voor het publiek was in 2017 en thans heet het kasteel het CARELWILLINK MUSEUM.

Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan het “Fantastisch Realisme” van Carel Willink die met zijn sombere inslag prachtige kunstwerken voortbracht. 

Datum lezing: maandag 5 maart 2018 om 14.00 uur

Locatie: Carbon 6 (voormalig CBS-gebouw) Kloosterweg 1, Heerlen

Gratis parkeren

Entree € 7,50