a_cover bridge britain camera clay flowers music palet pottery yoga

Italië

Lezing door Wouter van Romondt
Een lezingencyclus over het mooie Italië en zijn kunst.
Heerlen woensdag 28 maart , 4 en 11 april 2018 van 14.00 – 15.30 uur     
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, Heerlen
Prijs lezingencylcus:  € 30,00

WANDELINGEN DOOR ROME  – woensdag 28 maart
We beginnen met een wandeling door Rome. Allereerst bekijken we het klassieke Rome, de grote wereldmacht uit de oudheid. We zien de imposante tempelresten op het Forum Romanum, de triomfbogen en natuurlijk het befaamde Colosseum. Verder bekijken we een aantal prachtige musea met antieke schatten, schilderijen, beelden en mozaïeken. Daarnaast is er ook het religieuze Rome, de stad met de vier hoofdkerken: de Sint Pieter, San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore en de Sint Paulus buiten de muren. In Vaticaanstad bezoeken we de Vaticaanse Musea met de Stanze van Rafaël, de Sixtijnse Kapel en de vele zalen met antieke beelden, renaissance fresco’s en wandschilderingen. Na deze lezing wilt u dan ook nog maar een ding: morgen naar Rome, de eeuwige stad.

GIAN LORENZO BERNINI –  woensdag 4 april 201
Weer zo’n Italiaanse duizendpoot, schilder, architect en vooral beeldhouwer in de Romeinse Barok periode. Hij kon van marmer vlees maken, zo echt leken zij beelden. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor vier pausen namelijk Urbanus VIII, Innocentius X, Alexander VII en Clemens IX. Als architect werd hem de verbouwing van de Santa Bibiana toevertrouwd. Beroemd zijn zijn beeldhouwwerken voor Kardinaal Scipione Borghese: de David, Apollo en Daphne, Pluto en Proserpina en vele andere werken te bewonderen in de Galleria Borghese in Rome. In de Sint Pieter maakte hij het bronzen baldakijn boven het graf van Sint Petrus, het grafmonument voor paus Urbanus VIII en de troon van Petrus in de absis van de Sint Pieter. Verder ontwierp hij het plein voor de Sint Pieter evenals de colonnade versierd met vele beelden, de moederlijke armen van de kerk. Als we dan via de Engelenbrug, ook ontworpen door Bernini, op weg zijn naar zijn Vierstromenfontein op het Piazza Navona voor een lekkere cappuccino, verzuchten we diep onder de indruk: wat een kunstenaar.

DE EEUW VAN TITIAAN – woensdag 11 april 2018
Een lezing over de beroemde Venetiaanse kunstenaar, leerling van Gentile en Giovanni Bellini. Later ontmoette hij Giorgione van wie hij het meeste leerde zoals de zachte contouren, rustgevende composities en heldere kleuren. Hij werd bovendien snel beroemd als portretschilder, maker van fresco’s en prachtige naakten zoals de “Venus van Urbino”. In 1516 werd hij de officiële schilder van de Republiek Venetië. In deze periode schilderde hij de Tenhemelopneming van Maria in de Frari Kerk aldaar. In 1532 werd hij de hofschilder van keizer Karel V, die hem in de adelstand verhief. Op bezoek in Rome schilderde hij een fraai psychologisch portret van Paus Paulus III en zijn familie en bovendien de erotisch getinte Danae. Hij overleed op hoge leeftijd en werd begraven in de Frari Kerk. Hij was een ware Renaissance Prins der schilders.

€30.00
Code: HLE207
Aantal:

De ontwikkeling van de beeldhouwkunst

Lezing door Wouter van Romondt
Een lezingencyclus over de beeldhouwkunst.
Heerlen woensdag 18 april 2018 van 14.00 – 15.30 uur  
Heerlen Carbon 6 (voormalig CBS gebouw), Kloosterweg 1, Heerlen
Prijs lezingencylcus:  € 30,00  

MENS IN BEELD I – woensdag 18 april 2018  –
Deze eerste middag vormt een inleiding. Misschien ontmoeten we bij de Klassieken oude dierbare vrienden of maken we juist kennis met onbekenden. We zien de ingetogen beelden van de Romaanse en Gotische periode en haar vele inspiraties en invloeden. We volgen de beeldhouwkunst via de herleving van de Klassieken: de Renaissance en het Maniërisme. Dan beleven we via de formele sculpturen een enorme sprong vooruit tot aan de nieuwe tijd met de meesterlijke Rodin en zijn leerlingen.

MENS IN BEELD II  – woensdag 25 april 2018
De meesters van de 20e  eeuw komen in beeld. Vanaf de Art Nouveau en de exotische invloeden van de Art Deco zien we een nieuwe vormentaal van de mensfiguur ontstaan. Bourdelle, Maillol en Brancusi vinden een plek. Via het Kubisme met Picasso en Zadkine is de mensfiguur uit de Klassieken vogelvrij geworden. Giacometti wijst de weg. Alles kan en alles mag. Tot grote schrik van de kunstwereld.
 
MENS IN BEELD III – woensdag 02 Mei  2018
Hoe zien kunstenaars vanaf de jaren 50 de mensfiguur ?  Op welke manieren en vooral in alle mogelijke materialen vinden we de menselijke figuur terug in de nieuwe en nieuwste tijd ? In de 21e eeuw is o.a. kunststof maar ook eigen bloed het materiaal van een zelfportret. Juist nu in het Postmodernisme komt de mensfiguur weer terug in de kunst. Nieuwe sterren als Gormley, Ron Mueck en Marc Quinn vullen de museumzalen en wij staan er verbijsterd en verfrissend naar te staren.

€30.00
Code: HLE208
Aantal:

Lezingen Multiculturaliteit

Radicalisering, botsing tussen culturen

Presentatie door de journalisten Johan van Beek en Claire van Dyck over radicalisering. Gaat het hierbij om een signaal of een botsing tussen culturen?

Volksuniversiteit Maasland Geleen – donderdag 15 maart 2018 19.30 – 21.30 uur

Deelname € 2,50

Samen leven met verschillen in geloof en religie

Presentatie door Bouchaib Saadane, voorzitter van de Marokkaanse moskee, over samenleven met verschillen in geloof en religie. 

Volksuniversiteit Maasland Geleen – donderdag 22 maart 2018 19.30 – 21.30 uur

Deelname € 2,50

Cultuurweekend Leeuwarden

Lezing – noordwaarts, een bezoek aan Leeuwarden en Workum

Deze lezing op woensdag 9 mei 2018 is een voorbereiding op de tweedaagse excursie naar Leeuwarden en Workum.

Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van 2018 heeft een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van haar stadgenoot MAURITS ESCHER. Het nieuwe Museum van schilderende lompenboer JOPIE HUISMAN is gelegen in Workum.

 

MAURITS ESCHER begon zijn loopbaan als kunstenaar met het vastleggen van prachtige Italiaanse landschappen in diverse grafische technieken. Tijdens zijn bezoek aan het Alhambra bij Granada in Spanje, ontdekte hij de wiskundig geconstrueerde decoratieve Mohammedaanse wandtegels. Hij was verkocht. Vanaf dat moment ging hij experimenteren met allerlei onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen, die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderden. Hij gebruikte bij voorkeur de houtsnede, houtgravure en de lithografie. In de lezing zullen verschillende fantastische voorbeelden worden getoond. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in brede kring erkenning als kunstenaar, vooral in de Verenigde Staten. En nu is hij wereldberoemd met een eigen Museum in Den Haag.

Het tweede deel van de lezing is gewijd aan JOPIE HUISMAN, de autodidactische handelaar in lompen en metalen die zich ontwikkelde tot een fantastische fijnschilder.

Hij had een sterke voorkeur voor afgetobde, smerige, verstelde kledingstukken, oude afgeleefde schoenen, vodden, oude poppen enz. Hij schilderde in warme monochrome tinten. Zijn gehele oeuvre toont een grote eenzaamheid en verlatenheid. Tijdens de lezing kunt u kennismaken met een wonderlijke, bijzondere man en tevens een kunstenaar met een boeiend verleden.

Datum lezing woensdag 9 mei 2018 om 14.00 uur

Locatie: Carbon 6 (voormalig CBS-gebouw) Kloosterweg 1, Heerlen

Gratis parkeren

Entree: € 7,50