omslag

Driedaagse cultuurreis naar Parijs

vrijdag 29 november, zaterdag 30 november en zondag 1 december 2019

Na de succesvolle december-reisjes in de afgelopen jaren heeft VU Maasland in samenwerking met het Zuiden & Jacobs Reizen ook dit jaar voor twee nachten kamers gereserveerd in Parijs. Weer in de wijk Montparnasse: u verblijft in HOTEL MERCURE PARIS GARE MONTPARNASSE aan de 20 Rue de la Gaîté op basis van logies met ontbijt. En als altijd mag u weer bijzondere programmaonderdelen van ons verwachten!

Vrijdag 29 november
Vertrek uit de door u gekozen opstapplaats en op comfortabele wijze per luxe touringcar op weg naar de Franse hoofdstad. Na aankomst in Parijs, inchecken in het hotel. Vervolgens kunt u om 15.00 uur een bezoek brengen aan het ATELIER DES LUMIÈRES, 38 Rue Saint Maur (11e) € 14,50 per persoon (senioren € 13,50) waarvoor wij optioneel kaarten kunnen reserveren. Graag aangeven bij reservering.
Vier jaar lang is gewerkt aan de transformatie van een voormalige ijzersmelterij tot een centrum van DIGITALE kunst en werd geopend in april 2018. Momenteel is er de expositie “VAN GOGH, LA NUIT ÉTOILÉE” die enkele beroemde schilderijen van Van Gogh toont. De tentoonstelling neemt u mee langs de digitale versies van Van Goghs werken, zodat u de expressieve en krachtige penseelsteken van “onze”
Nederlandse schilder in het groot kunt bewonderen. Door de bijzondere opzet van de tentoonstelling lijkt het al snel alsof u een onderdeel wordt van de schilderijen. Het thematische parcours laat de verschillende fases uit het leven van de kunstenaar zien en laat u kennis maken met zijn vroege schilderijen en werken uit latere periodes, van zonovergoten landschappen tot de donkere, nachtelijke werken, en van zijn portretten tot stillevens.
Verder is er op de watertank in het midden van het atelier een indrukwekkende projectie te zien van 50 beroemde werken van Van Gogh. Deze visuele en muzikale expositie zet de kleurrijke kunstwerken in de spotlights.
Kortom een bezoek aan “VAN GOGH, LA NUIT ÉTOILÉE” zal absoluut een bijzondere ervaring zijn.

Maar u kunt op eigen gelegenheid ook de bijzondere wijk Montparnasse verkennen.
Montparnasse en Saint Germain waren ooit symbolisch voor de intelligentsia en de artistieke gemeenschap van Parijs. Ofschoon die dagen voorgoed voorbij zijn kunt u er de sfeer van vroeger nog goed proeven.
Er zijn zovéél bezienswaardigheden op Montparnasse en Saint Germain te bewonderen dat u tijd te kort zult komen! Onderstaand volgt een kleine opsomming:

* Het CIMETIÈRE DU MONTPARNASSE waar vele beroemdheden zijn begraven zoals in willekeurige
volgorde: Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Guy de Maupassant, Charles Baudelaire, Serge
Gainsbourg, Michèle Morgan, Marguerite Duras, André Citroën en Constantin Brancusi van wie
ook enkele beeldhouwwerken zijn te zien, waaronder de beroemde KUS.

* In het MUSÉE BOURDELLE en het MUSÉE ZADKINE kunt u de permanente collectie bewonderen.
* FONDATION CARTIER ontworpen door architect Jean Nouvel.
* TOUR MONTPARTNASSE: de bovenste verdieping (58e) bezit een panoramisch restaurant en een
terras met een schitterend uitzicht over Parijs.
* OBSERVATOIRE DE PARIS.
* Een wandeling door de JARDIN DU LUXEMBOURG, het 24 ha grote park.
* In de EGLISE SAINT GERMAIN-DES-PRÉS rust de as van de filosoof René Descartes.
* De SAINT SULPICE, een grandioos bouwwerk. Het mooiste van de St. Sulpice is Delacroix’
decoratie van de Chapelle des St. Anges waar hij een jaar aan werkte.
Er is dus voor elk wat wils in Montparnasse en Saint Germain.

Zaterdag 30 november
In het Louvre is een groot retrospectief gewijd aan Leonardo da Vinci. Wij kunnen kaarten reserveren (optioneel ad € 17,- p.p.) zodat we in de ochtend een bezoek kunnen brengen aan deze tentoonstelling. Vanwege de zeer grote belangstelling moet dit tijdig gebeuren. Dus graag aangeven bij reservering
De bus brengt u naar het Louvre en naar enkele andere locaties in de stad. Na dit bezoek blijft er voldoende tijd over om deze dag verder naar eigen inzicht in te vullen. Op een nader te bepalen tijdstip haalt de bus de deelnemers weer op om terug te gaan naar het hotel in Montparnasse.

Zondag 1 december
Zoals inmiddels traditie bij VU Maasland plannen we de excursie naar Parijs zodanig dat er de eerste zondag van de maand invalt. Op deze dag zijn namelijk alle staatsmusea gratis toegankelijk.
Om de ergste drukte te vermijden gaan we dan ook al vroeg op pad. Om 08.45 uur vertrek met de bus vanaf het hotel naar de diverse musea. Tijdens de voorbereiding van deze excursie was de agenda van de tijdelijke exposities nog niet in alle musea bekend, wel in enkele van de hierna genoemde musea.

* In het Musée d’Orsay is de tijdelijke expositie Degas à l’Opéra.
* In het CENTRE POMPIDOU is een tijdelijke tentoonstelling met als titel BACON EN TOUTES
LETTRES.
* In de ORANGERIE is de bijzondere expositie Félix Fénéon (1861 – 1944) Les temps nouveaux, de
Seurat à Matisse.
* Het MUSÉE QUAI BRANLY. Dit spraakmakende etnografische museum, ontworpen door Jean
Nouvel, heeft een buitenmuur van 200 meter lang en 12 meter hoog en is volledig begroeid met
planten
* HET MUSÉE D’ART MODERNE DE LA VILLE DE PARIS is het hele jaar door gratis toegankelijk.
Op een nader te bepalen tijdstip worden de gasten op verschillende locaties in de stad om
vervolgens om 16.30 uur huiswaarts te keren.

Reisinfo
Datum: vrijdag 29 november t/m zondag 1 december 2019
Prijs: € 241,- p.p. toeslag 1-pk € 108,- (= 2-pk voor alleengebruik!)
Inclusief: vervoer per luxe touringcar, reisbegeleiding door Ria Freijser, bezoek aan diverse musea op zondag, 2 nachten in Mercure Paris Gare Montparnasse in Parijs, 2 x ontbijt EN INCLUSIEF GRATIS LEZING (zie beneden – svp aanmelden bij reservering )
Na reservering volgt in september/oktober de bevestiging en het verzoek tot betaling.
Exclusief: calamiteitenfonds € 2,50; € 5,- reserveringskosten per boekingsformulier, hoteltax € 2,88 p.p.p.n. ter plekke te voldoen en eventuele verzekeringen. Entreekaarten Louvre & Atelier des Lumières (opgeven bij reservering!)
Opstapplaatsen: Venlo, Roermond, Urmond, Maastricht en Heerlen tussen 6.30 en 7.30 uur
Reserveren: van maandag t/m vrijdag van 09.00 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 14.00 telefonisch bij Het Zuiden & Jacobs Reizen 085-0670015 of stuur een mail met uw gegevens en opstapplaats naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Lezing Leonardo en het Louvre inbegrepen!
Ter voorbereiding op het bezoek aan het Louvre is er op dinsdag 19 november om 19.30 uur een lezing door kunsthistoricus Luc Laudy. Locatie: VU Maasland, Geenstraat 32A, Geleen
Aanmelden: tel. 046.42.36.520 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.