omslag

Venetië met de Biënnale

6-daagse kunst- en cultuurreis van 13 t/m 18 oktober 2019 (herfstvakantie) 

Van mei tot en met november 2019 wordt in Venetië de 58e Biënnale voor actuele beeldende kunst georganiseerd. Bijna 100 landen presenteren in de Giardini, de Arsenale en op vele andere plaatsen in het historische Venetië de meest actuele en vooraanstaande kunstenaars.

Het thema van de 58e Biennale is May You Live in Interesting Times, waarvoor curator Ralph Rugoff weer een keur aan internationale kunstenaars heeft uitgenodigd. 

Educa Travel organiseert in 2019 voor de 5e maal een kunst- en cultuurreis naar Venetië waarbij bezoeken aan de Biënnalelocaties ‘de Giardini’, ‘de Arsenale’ en elders in Venetië, gecombineerd worden met bezoeken aan de kunsthistorische hoogtepunten in de unieke lagunestad die Venetië al zo vele eeuwen is. De reis wordt geleid door kunsthistoricus Luc Laudy.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1, zondag 13 oktober 2019

In de loop van de morgen vertrekken we per touringcar vanuit Limburg naar het vliegveld in Brussel voor de rechtstreekse middagvlucht naar Venetië, waar we aan het eind van de middag (16.00 uur) arriveren. Na aankomst in het hotel neemt Luc u mee voor een eerste kennismakingswandeling in deze prachtige stad met aansluitend het gezamenlijke diner in een gezellig restaurant in de stad.

Dag 2, maandag 14 oktober 2019

We bezoeken de Galleria dell’Accademia. Dit museum herbergt een geweldige collectie Venetiaanse schilderkunst uit de periode tussen +/-1300 en +/- 1800. Vervolgens wandelen we naar de Punta della Dogana dat door de Franse kunstverzamelaar Francois Pinault is verbouwd tot een prachtige expositieruimte.
Eventueel kan ook een bezoek worden gebracht aan het Peggy Guggenheim Museum.

Een bezoek aan de kerk SM Gloriosa dei Frari met enkele prachtige werken van Titiaan is ons volgende doel en we besluiten deze dag met een bezoek aan de Scuola Grande di San Rocco, volledig gedecoreerd door de Venetiaanse schilder Tintoretto.
‘s-Avonds vindt het diner plaats in een sfeervol restaurant in het stadscentrum.

 Dag 3, dinsdag 15 oktober 2019

Vandaag staat geheel in het teken van de Biënnale! We gaan naar ‘de Giardini’ en bezoeken er de hele dag de diverse landenpaviljoens. Hier verzorgen vele landen de meest uiteenlopende presentaties.
In het Nederlandse paviljoen, ontworpen door Gerrit Rietveld in 1954, presenteert dit jaar curator Benno Temple de kunstenaars Remy Jungerman,(1959), Iris Kensmil (1970) en Stanley Brouwn (1935-2017) met de titel The Measurement of Presence: Body, Spirit, History.
Voor de avond hebben we voor u wederom een bijzonder restaurant centraal in Venetië uitgezocht waar we dineren.

 Dag 4, woensdag 16 oktober 2019

In de ochtend bezoeken we o.a. de kerk San Giovanni e Paolo. Op het plein voor de kerk staat het beroemde ruiterstandbeeld van ‘Colleoni’ door Andrea del Verrochio uit 1479. Vlakbij ligt het bijzondere kerkje Santa Maria dei Miracoli dat we eveneens zullen bekijken.
’s-Middags gaan we naar het eiland Murano, al vele eeuwen beroemd vanwege het glasblazen. We wandelen over het eiland. Eventueel kunt U ook het glasblazen in praktijk zien.
Na de middagpauze keren we terug naar Venetië en bezoeken we het ghetto Vecchio en het ghetto Nuove, onze laatste excursiedoelen van vandaag. Het zijn de plaatsen waar de Venetiaanse joden sinds de 16e eeuw verplicht waren te wonen.

‘s-Avonds vindt het diner wederom plaats in een sfeervol restaurant in het stadscentrum.

 Dag 5, donderdag 17 oktober 2019

De Biënnalepresentaties in ‘de Arsenale’ zijn deze dag ons excursiedoel. De Arsenale bestaat uit de gebouwen van de voormalige Venetiaanse scheepswerven. De eeuwenoude enorme hallen bieden een geweldig podium aan de hedendaagse kunst en de wereldwijd geselecteerde kunstenaars.
Voor het ‘laatste avondmaal’ dineren we in Mestre vlakbij ons hotel.

Dag 6, vrijdag 18 oktober 2019

Indien er nog voldoende tijd is kunnen we ‘s-morgens Venetië bezoeken.
Indien u dit wenst kunt u natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad in of in Mestre blijven.
Na de middag wordt u naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Brussel. Na aankomst wordt u met de touringcar weer naar Limburg gebracht, waar een einde komt aan deze bijzondere reis!

Het minimale aantal deelnemers bedraagt 15 en het maximaal aantal deelnemers op deze reis bedraagt 20 personen.
De reissom bedraagt € 995,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 115,-

Hierin is inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar vanuit Limburg naar vliegveld Brussel en terug.

 • Retourvlucht Venetië (incl. bagage), met Brussels Airlines.

 • Transfers van de luchthaven in Venetië naar het hotel en terug, op dag 1 en 6.

 • 5 overnachtingen in hotel Venezia (3*) in Mestre (Venetië), op basis van half pension (1 diner in een naburig restaurant en 4 in een authentiek restaurant in het centrum van Venetië).

 • Het beschreven excursieprogramma incl. toegangskaart voor de Biënnale.

 • Reisleiding in de persoon van kunsthistoricus dhr. Luc Laudy.

 • Een uitgebreide voorbereidingslezing door dhr. Luc Laudy ca. een maand voor vertrek.

 Nog niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

 • Eventuele overige entreegelden (ca. € 70,-), verzekeringen en fooien.

 • Bus/tram/bootkaart Venetië (ca. € 60,- per persoon).

 • Toeristenbelasting à € 2,40 per persoon per dag, ter plaatse te voldoen.

educaMeer info en boeken via Educa Travel

 

De Baltische staten Litouwen, Letland en Estland

9-daagse vliegreis van 22 t/m 30 augustus 2019

Bezoek met Educa Travel 3 fantastische landen en verbaas u over de mooie natuur, maar vooral over de schitterende cultuur. Vilnius, Riga en Tallinn behoren tot de mooiste steden van Europa en niet voor niets behoren de oude stadscentra van de 3 steden tot het UNESCO werelderfgoed!!

Een verademing is het deze landen te bezoeken en u zult gegarandeerd zeer onder de indruk raken van de pracht van dit gebied, dat bij velen nog zo weinig bekend is.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: Vanuit diverse opstapplaatsen in Limburg vertrekken we naar het vliegveld in Eindhoven voor de heenvlucht naar Vilnius. Na aankomst transfer naar uw hotel en check-in. U heeft hierna de gelegenheid om de stad alvast te verkennen.

Dag 2: Na het ontbijt maken we een stadswandeling door het oude centrum van Vilnius. We bekijken o.a. de St. Anna kerk, de St. Petrus en Paulus kerk, de Stanislaw Kathedraal en de Poort van het Morgenrood. U zult verbaasd zijn over de diversiteit van de architectuurstijl van de gebouwen. Na de lunch heeft u vrije tijd om zelf de stad te bekijken.

Dag 3: Vandaag maken we een excursie naar de eilandstad Trakai, beroemd vanwege haar imposante Gothische waterburcht. Dit machtige Slot was in vroeger tijden een welhaast onmogelijk te veroveren vesting. Laat in de middag keren we terug naar Vilnius.

Dag 4: Vandaag rijden we van Vilnius naar Riga en bezoeken onderweg in Siauliai de befaamde Kruisberg, met haar ontelbare Kruizen van allemaal verschillende afmeting. Voor de katholieke Litouwers is dit een magische plaats van het Geloof. Aangekomen in Letland bezoeken we het schitterende Slot Rundale, door de Hertog van Kurland in de 18e eeuw ingericht als zijn zomerresidentie. De prachtige zalen zijn volledig gerestaureerd en ook de aangelegde tuinen zullen u versteld doen staan. Hierna rijden we verder naar ons hotel in Riga.

Dag 5: In de ochtenduren maken we een stadstour door Riga, waarbij alle hoogtepunten uit deze stad aan u voorbij trekken. Speciale aandacht zal hierbij besteed worden aan de onovertroffen Jugendstil bouwwerken, die Riga uniek in de wereld maken. Na de middag bezoeken we de befaamde levensmiddelenmarkt van Riga en zult u de locale lekkernijen van het land kunnen proeven.

Dag 6: In de ochtend heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid Riga nog eens op uw gemak te bekijken. Tegen de middag rijden we van Riga naar de badplaats Jurmala, het beroemde kuuroord uit de Sovjet tijd, met haar vele prachtige houten huizen. Hierna rijden we door naar ons hotel in Tallinn.

Dag 7: Voor de middag maken we een uitgebreide city tour en stadswandeling door Tallinn, waarbij u alle hoogtepunten van deze middeleeuwse stad zult zien. Na de middag bezoeken we het Slot Kadriorg, het voormalige buitenverblijf van Tsaar Peter de Grote.

Dag 8: Vandaag maken we een excursie naar het Lahemaa Nationaal park. Dit park met haar diverse schiereilandjes behoort tot de mooiste plekjes in Estland. Op het terrein bevinden zich diverse gerestaureerde vroegere residenties, waarvan u de belangrijkste (Palmse) gaat bezoeken. In de namiddag keren we terug naar Tallinn.

Dag 9: U heeft nog een groot deel van de dag vrije tijd in Tallinn, voordat we naar het vliegveld worden gebracht voor de terugvlucht naar Brussel, waar onze touringcar u ophaalt en weer naar Limburg brengt.

De reissom bedraagt € 1145,- per persoon. De toeslag single bedraagt € 265,-

Inbegrepen is:

 • Transfer vanuit Limburg naar het vliegveld en terug.

 • Vlucht (inclusief bagage) vanuit Eindhoven naar Vilnius en terug vanuit Tallinn naar Brussel.

 • 8 overnachtingen in goede centraal gelegen 3* en 4* hotels, op basis van logies/ ontbijt.

 • Het volledig excursieprogramma incl. entrees, onder leiding van een lokale reisleidster.

 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding.

 • Een info meeting ca. een maand voor vertrek.

Nog niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard.

 • Eventuele verzekeringen en fooien.

educaMeer info en boeken via Educa Travel

 

Riviercruise st. Petersburg-Moskou

SUPERDEAL!

10-daagse vliegreis van 26 september t/m 5 oktober 2019, met verblijf in luxe junior suite cabines voor een spectaculaire prijs!! 

Het maken van een riviercruise is ongetwijfeld de mooiste en meest ontspannen manier om in Rusland rond te reizen. U bent voortdurend onderweg, hebt steeds wisselende indrukken en hoeft daar niet eens voor van hotel te wisselen. Het heerlijke panorama van de onmetelijke rivier- en merenlandschappen schuift automatisch aan u voorbij! Het bijzondere is dat u naast de wereldsteden St. Petersburg en Moskou ook de vitale Russische provincie beter leert kennen en vele bezienswaardigheden zult zien, die alleen maar vanaf het water te zien zijn. Russische parels, zoals Uglitsch en Goritsy, met een middeleeuws Kremlin of oude kloosters, plaatsen waar oeroude tradities nog deel uitmaken van het dagelijkse leven: dat alles wacht op u.

Het schip waarmee deze cruise wordt gemaakt is de “MS Sergey Rakhmaninov”, een modern en comfortabel schip, gebouwd in de 80-er jaren en uitgebreid gerenoveerd in 2014.

Alle hutten hebben grote panoramavensters en zijn uitgerust met eigen douche/W.C., individueel regelbare luchtverversing en boordradio. Aan boord bevinden zich een zonnedek, restaurant en bar, lees- en muzieksalon, souvenirwinkel en…er is zelfs een dokter aan boord. Voor amusement is ruimschoots gezorgd: er wordt een cursus Russisch gegeven, muziekavonden etc. Qua maaltijden is er een goede, internationale keuken met een Russische “touch”. De sfeer aan boord is ongedwongen.

Het programma is als volgt :

Dag 1: Vertrek vanaf diverse opstapplaatsen in Limburg naar het vliegveld (Düsseldorf) en vlucht naar St. Petersburg. Na aankomst volgt de transfer naar de boot in St. Petersburg. Check-in en tafelreservering, met ‘s-avonds diner.

Dag 2: Een stadsrondrit in St. Petersburg, met als hoogtepunten in dit ‘Venetië van het Noorden’ o.a. de Isaac Kathedraal, de Newsky-Prospekt, de Kazan Kathedraal, het Winterpaleis, de Peter en Paul Vesting en nog veel meer.

Dag 3: Vandaag bezoeken we de wereldberoemde Hermitage met z’n 3 miljoen kunstwerken. Na de middag vrije tijd. Laat in de middag vaart het schip uit.

Tijdens het verblijf in St. Petersburg worden ook optionele excursies aangeboden: Slot Peterhof , Paleis in Puschkin , Boottocht over de kanalen met bezoek Jussupowpaleis, en eventueel een balletvoorstelling in een van de beroemde theaters.

Dag 4: Via de rivier de Newa komen we aan in Mandrogi, waar we lekker kunnen wandelen in een dorpje in de natuur.

Aan boord is er een uitgebreid programma (vrijwel alles is bij de prijs inbegrepen), bijv.: Russische les, lezing Russische kunst, folklore- en/of klassieke muziekvoorstellingen, bezoek aan de stuurbrug van het schip.

Dag 5: We varen naar het eiland Kischi. Temidden van het Karelisch merengebied bevindt zich hier een bijzondere, vierkoepelige kerk van Russische houtarchitectuur met waardevolle iconen. Tevens is deze plaats het belangrijkste openluchtmuseum van houtarchitectuur.

Dag 6: Vandaag varen we naar Goritsy en maken hier per bus een uitstapje naar een hoogst interessant monument van de oud-russische architectuur en cultuur, te weten het Kirillo-Bjelosersky Klooster, een enorm verdedigingscomplex met vele unieke iconen.

Dag 7: Vandaag bereiken we Uglitsch, een van de oudste steden aan de boven-Wolga. We wandelen naar het Kremlin van Uglitsch en de Dmitry-Bloedkerk, die herinnert aan de moord op de zoon van Iwan de Verschrikkelijke.

De avond vóór aankomst in Moskou vindt het “Captain’s Dinner” plaats. Nette kleding is hiervoor aanbevolen.

Dag 8: We bereiken Moskou en maken hier een stadsrondrit, met als hoogtepunten het Rode Plein, de Basilius kathedraal, de Verlosserskerk, het Lenin Mausoleum, de Lomonossow Universiteit en nog veel meer.

Dag 9: Een wandeling over het Kremlincomplex met bezoek aan een van de kathedralen. Na de middag vrije tijd.

Tijdens dag 8 en 9 is er vrije tijd, maar kan men ook optionele excursies reserveren: hierbij zijn altijd inbegrepen: buskosten, entreegelden en begeleiding door een gids. Aan het begin van de reis worden deze aangeboden. Deze excursies zijn: metro en Moskou bij nacht, bezichtiging Schatkamer, het Nieuwe Maagdenklooster met kerkhof van prominenten, avondvoorstelling in het Staatscircus.

Dag 10: De laatste maaltijd aan boord is het ontbijt. Uw koffer wordt van een gekleurd lintje voorzien en op de kade geplaatst. Transfer naar het vliegveld en terugreis, vervolgens per bus naar Limburg, waar een einde komt aan deze indrukwekkende reis.

De reissom bedraagt € 1395,- p.p. in een 2-pers. luxe Junior Suite cabine middendek en € 1450,- p.p. in een 2-pers. luxe Junior Suite cabine bovendek.

De toeslag single bedraagt € 350,-

Hierin is inbegrepen:

 • per luxe touringcar vanuit Limburg naar vliegveld Düsseldorf en retour.
 • vlucht per lijndienst naar St. Petersburg en retour vanuit Moskou, incl. bagage.
 • transfers in Rusland en excursies, zoals in het programma beschreven.
 • accommodatie op het schip in de geboekte hutcategorie.
 • verblijf gedurende de hele reis op de boot en op basis van volpension, beginnend met het avondeten
 • op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de dag van vertrek. Volledig programma aan boord.
 • eigen reisleiding vanuit Nederland; er is van begin tot einde ook nog Duitstalige reisleiding ter plaatse.
 • een info bijeenkomst ca. een maand voor vertrek.

Een zeer complete reis dus! Bijkomende kosten zijn er voor de verzorging van het visum (€ 95,- p.p.), de eventuele reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard en de eventuele optionele excursies.

educaMeer info en boeken via Educa Travel

 

Beethoven - 250 jaar later

Beethoven – 250 jaar later – eenmalige expositie in geboortestad Bonn

De 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven (1770-1827) wordt internationaal gevierd. En zéker in zijn geboortestad Bonn. De Bundeskunsthalle heeft kosten noch moeite gespaard om het leven en de werken
van haar beroemdste zoon in beeld te brengen.
VU Maasland maakt van deze gelegenheid gebruik om een dagtocht te organiseren waarbij u de Bundeskunsthalle met deze bijzondere expositie bezoekt en daarna in de gelegenheid bent om optioneel ( €
9,-) het Beethoven-Haus te bezoeken of te shoppen in het centrum van gezellig Bonn.
Tentoongesteld worden o.a. unieke voorwerpen, iconische portretten, originele instrumenten en waardevolle schetsboeken waaruit de werkwijze van deze wereldwijd vereerde componist blijkt.
Gemakkelijk was zijn begin niet – vader Johann was een zeer veeleisende leraar. Maar het genie Ludwig bleef volharden in zijn geliefde pianospel en begon al vroeg met eigen improvisaties. Al op zijn zevende werd
hij een wonderkind genoemd en op zijn 14e kreeg hij zijn eerste benoeming als organist van het hof.
In maart 1778, op zevenjarige leeftijd, trad Beethoven voor het eerst in het openbaar op - aangekondigd als een pianospel "Wunderkind". Dit werd gevolgd door vele kleinere uitvoeringen, waaronder privéconcerten.
Later zou de jonge Beethoven af en toe helpen als de organist van de hofkapel, maar nog steeds zonder betaling. Zijn eerste vaste benoeming kwam in 1784, toen hij 14 was, als tweede organist van het hof. De rest
is geschiedenis, het wonderkind werd een wereldster en componeerde de meest fantastische muziekstukken waar al eeuwenlang wereldwijd van wordt genoten.

Beethoven-haus aan de Bonn-gasse
In samenwerking met VU Maasland organiseerden wij een dagtrip naar de Bundeskunsthalle in Bonn.
Vervoer per luxe touringcar, entree en reserveringskosten zijn inbegrepen en na het museumbezoek heeft u nog enkele uren vrije tijd in het altijd gezellige Bonn of we brengen u (optioneel) naar het Beethoven
haus waar u ervaart en ontdekt hoe het gezin daar 250 jaar geleden leefde.

Reisinfo

Datum: zaterdag 28 december 2019
Prijs € 42,- p.p.
Inclusief: busvervoer, entree museum, begeleiding door Ria Freijser, reserveringskosten Exclusief: optioneel bezoek Beethoven-haus ad € 9,-
Opstapplaatsen: Venlo, Roermond, Maastricht, Urmond, Heerlen,
Vertrek: tussen 8 en 9 uur, vertrek uit Bonn om 17.00 uur
Reserveren: Het Zuiden & Jacobs Reizen 085-0670015 op werkdagen van 9-17.30 uur op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur of per mail o.v.v. n.a.w. gegevens aantal en opstaplaats via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lezing Beethoven de jubilaris

 

Grote Edvard Munch expositie in Düsseldorf

Museumdagtocht incl. bezoek Kerstmarkt

De wereldberoemde “Schreeuw”, het werk dat Munch in 1893 schilderde bevindt zich helaas niet onder de 130 tentoongestelde werken van de grootste Scandinavische kunstenaar uit de 20e eeuw. Na de schokkende kunstroof in 2004 en het terugvinden in 2006 is het werk nooit meer uit Oslo weggeweest.
Maar dat neemt niet weg dat hetgeen u in het Düsseldorfse K20 museum gaat zien niet de moeite waard zou zijn. Integendeel!

girlsonbridgeGirls on the bridge

De Noorse schrijver en publicist Karl Ove Knausgard heeft een selectie samengesteld uit het archief van het Munch-Museum in Oslo. Hij plaatst juist door deze keuze het werk van Munch (1863-1944) in een nieuw perspectief.
De nog jonge Munch werd destijds beïnvloed door de werken van o.a. Gauguin en Van Gogh. Thema’s rond dood, liefde, eenzaamheid en angst worden door hem veelvuldig uitgebeeld. “Lijden door liefde”, zo beschrijft hij dan zijn werken. Door deze schilderijen, die als een bevrijding voelen, wil hij zich ontdoen van zijn traumatische ervaringen uit zijn prilste jeugd.
Als hij in 1908 terugkeert naar het platteland van Noorwegen verandert zijn kunst. Geen dwangvoorstellingen meer maar hij brengt vanaf nu onderwerpen op het doek die schoonheid en rust uitstralen. Landschappen en vooral portretten tonen vanaf dan zijn grote begaafdheid als schilder.
Laat u verrassen door de veelzijdigheid van deze expositie, bestaande uit schilderijen, sculpturen en tekeningen, die deze winter in K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te zien is.
Het K20 museum is sowieso een interessant doel, want de vaste collectie omvat werken van meesterschilders als Paul Klee, Miró, Warhol, Matisse, Picasso, Mondriaan en vele anderen.


nakedwomanNaked Woman

Dagtocht
Het Zuiden & Jacobs Reizen heeft in samenwerking met VU Maasland weer een cultureel uitje voor u samengesteld. Vanuit diverse opstapplaatsen wordt u comfortabel naar Düsseldorf gebracht waar u zo lang u wenst in het museum kunt vertoeven.
Bovendien kunnen liefhebbers van een bezoek aan de prachtige Königsallee of aan een van vele schitterende Kerstmarkten, gelegen op loopafstand van het museum, de keuze maken om daar nog een paar uurtjes door te brengen.

Reisinfo

Datum:: vrijdag 13 december 2019

Prijs: € 45,- p.p.
Inclusief: vervoer per luxe touringcar, entree museum, bezoek kerstmarkt, reserveringskosten
Opstapplaatsen: Venlo, Roermond, Maastricht, Urmond, Heerlen
Vertrek tussen 08.00 en 09.00 uur. Vertrek uit Düsseldorf om 17.30 uur.
Reserveren: dagelijks van 09.30 -17.00 uur (op zaterdag van 10-14 uur) telefonisch bij het Zuiden/Jacobs Reizen 085-0670015 of per mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. aantal personen, naam & adres en opstapplaats.

 

Lezing
Ter voorbereiding op dit museumbezoek is er een inleidende lezing door
Luc Laudy. Datum: dinsdag 26 november om 14.00 uur in VU Maasland, locatie Geleen, adres: Geenstraat 32a
Kosten € 5,- p.p. Aanmelden via telefoon: 046-4236520 of via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.